Спеціалізована юридична та адвокатська допомога (080) 033 04 74 Замовити дзвінок
array(3) { ["en"]=> array(11) { ["id"]=> int(606) ["order"]=> int(0) ["slug"]=> string(2) "en" ["locale"]=> string(5) "en-US" ["name"]=> string(2) "EN" ["url"]=> string(25) "https://mitrax.com.ua/en/" ["flag"]=> string(95) "https://mitrax.com.ua/wp-content/plugins/polylang-pro%202/vendor/wpsyntex/polylang/flags/us.png" ["current_lang"]=> bool(false) ["no_translation"]=> bool(true) ["classes"]=> array(5) { [0]=> string(9) "lang-item" [1]=> string(13) "lang-item-606" [2]=> string(12) "lang-item-en" [3]=> string(14) "no-translation" [4]=> string(15) "lang-item-first" } ["link_classes"]=> array(0) { } } ["ru"]=> array(11) { ["id"]=> int(609) ["order"]=> int(0) ["slug"]=> string(2) "ru" ["locale"]=> string(5) "ru-RU" ["name"]=> string(2) "RU" ["url"]=> string(86) "https://mitrax.com.ua/blog/kak-uvolitsya-iz-vsu-vo-vremya-vojny-osnovaniya-i-poryadok/" ["flag"]=> string(95) "https://mitrax.com.ua/wp-content/plugins/polylang-pro%202/vendor/wpsyntex/polylang/flags/ru.png" ["current_lang"]=> bool(false) ["no_translation"]=> bool(false) ["classes"]=> array(3) { [0]=> string(9) "lang-item" [1]=> string(13) "lang-item-609" [2]=> string(12) "lang-item-ru" } ["link_classes"]=> array(0) { } } ["uk"]=> array(11) { ["id"]=> int(611) ["order"]=> int(0) ["slug"]=> string(2) "uk" ["locale"]=> string(5) "uk-UA" ["name"]=> string(2) "UK" ["url"]=> string(88) "https://mitrax.com.ua/uk/blog/yak-zvilnitisya-z-zsu-pid-chas-vijni-pidstavi-ta-poryadok/" ["flag"]=> string(0) "" ["current_lang"]=> bool(true) ["no_translation"]=> bool(false) ["classes"]=> array(4) { [0]=> string(9) "lang-item" [1]=> string(13) "lang-item-611" [2]=> string(12) "lang-item-uk" [3]=> string(12) "current-lang" } ["link_classes"]=> array(0) { } } }
Меню

Наразі в суспільстві шириться думка, що під час війни піти з армії майже неможливо. Нібито командування ігнорує рапорти та всіляко перешкоджає звільненню військовослужбовців. 

Проте закон містить перелік конкретних підстав, які дають повне право на звільнення з лав ЗСУ під час воєнного стану. Крім того, цей перелік поступово розширюється. 

З цієї статті ви дізнаєтесь, за яких умов військові можуть звільнитися зі служби та як це правильно зробити. 

 

Підстави для звільнення з військової служби під час війни

Якщо людина проходить військову службу за призовом під час воєнного стану, вона може звільнитися з армії за наступними підставами:

  • досягнення граничного віку; 
  • наявність обвинувального вироку суду, що набрав законної сили та передбачає покарання у вигляді позбавлення чи обмеження волі або позбавлення військового звання;
  • за станом здоров’я;
  • за сімейними обставинами.

Як правило, військовослужбовців та їхніх родичів найбільше цікавлять дві останні підстави. Законодавець також приділяє їм більше уваги. Тож розглянемо детальніше, як звільнитися з армії за станом здоров’я та за сімейними обставинами.  

 

Звільнення з військової служби за станом здоров’я

За цією підставою можуть звільнитися як військовослужбовці за призовом, так і «контрактники». Основна умова – наявність висновку або постанови військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку.  

Щоб отримати постанову ВЛК, необхідно пройти медичний огляд. Для цього військовослужбовцеві треба скласти відповідний рапорт на ім’я командира з проханням направити його на медогляд.  

Далі все залежатиме від того, що саме встановить ВЛК у своєму висновку. 

Варто знати, що в українському законодавстві закріплено перелік хвороб для звільнення з військової служби. Офіційно він називається Розкладом хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби. Це додаток до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, що затверджене наказом Міноборони №402 від 14.08.2008 року. 

Тож якщо ви вже знаєте свій діагноз, можете завчасно звіритися з Розкладом хвороб та спрогнозувати, чи звільнять вас із військової служби. 

Пам’ятайте, що при незгоді з висновком ВЛК, ви можете його оскаржити до комісії вищого рівня та до суду. Детальніше про порядок такого оскарження ми писали в цій статті.   

Алгоритм звільнення з військової служби за станом здоров’я виглядає так:

  • подання рапорту на проходження ВЛК;
  • проходження медичного огляду та отримання висновку військово-лікарської комісії;
  • подання рапорту на звільнення за станом здоров’я разом з висновком ВЛК;
  • прийняття рішення про звільнення з військової служби та виключення з військового обліку.

В теорії все виглядає просто. Проте на практиці військові часто зіштовхуються з питаннями: як правильно скласти рапорт, що робити, якщо командування затягує його розгляд чи не реагує взагалі, як оскаржити наказ командира. Всі ці питання краще довірити військовому адвокату. Він допоможе коректно та аргументовано скласти документи, а також дієво захистити ваші права.

 

Звільнення з військової служби за сімейними обставинами

Закон містить довгий перелік сімейних обставин, які дають право на звільнення з лав ЗСУ. Для зручності ми розділили їх на дві великі групи.

Перша група підстав пов’язана з наявністю інвалідності або тяжких хвороб серед членів родини та близьких родичів. Так військовослужбовець може звільнитися, якщо:

  • має дружину (чоловіка) з інвалідністю та/або одного зі своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) з інвалідністю I чи II групи;
  • здійснює постійний догляд за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, батьками своїми чи дружини (чоловіка). Необхідність догляду треба підтвердити медичним висновком;
  • здійснює опіку над людиною з інвалідністю, яка визнана судом недієздатною;
  • постійно доглядає за людиною з інвалідністю І-ІІ групи або яка потребує постійного догляду за висновком відповідної медкомісії та за відсутності інших осіб, які могли б за нею доглядати.


Друга група підстав для звільнення з військової служби пов’язана з наявністю неповнолітніх дітей. Так звільнитися мають право:

  • військовослужбовці, що виховують неповнолітню дитину з інвалідністю;
  • військовослужбовці, що виховують дитину, яка не має інвалідності, проте хвора на тяжкі перинатальні ураження нервової системи та інші недуги, перелічені в Законі України «Про військовий обов’язок і військову службу». Стан здоров’я дитини необхідно підтвердити висновком відповідної лікарсько-консультативної комісії;
  • жінки-військовослужбовці у зв’язку з вагітністю;
  • жінки-військовослужбовці, які перебувають у декретній відпустці до досягнення дитиною 3 років або не більш як 6 років, якщо дитина потребує домашнього догляду за медичним висновком;
  • один з подружжя, якщо обоє проходять військову службу і мають неповнолітню дитину;
  • військовослужбовець, що самостійно виховує дитину до 18 років;
  • військовослужбовець, який утримує трьох і більше дітей віком до 18 років – саме ця новела зробила можливим звільнення з військової служби багатодітного батька

Остання підстава лише нещодавно з’явилася в Законі України «Про військовий обов’язок і військову службу». Верховна Рада прийняла відповідні зміни 20 вересня 2022 року. Як пояснили депутати, ця норма захищає інтереси дітей під час війни та дає законне право багатодітним батькам звільнитися з військової служби. 

Можливо, надалі таких підстав стане більше. Адже законодавство хоч і повільно, але підлаштовується під запити суспільства. 

Як звільнитися з армії за сімейними обставинами

Як правило, детальний порядок звільнення військовослужбовців прописаний не в законі, а в окремих нормативно-правових документах – положеннях про проходження військової служби. Майже в кожної військової структури є своє положення. 

Зокрема, військовослужбовцям ЗСУ варто керуватися Положенням про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України (далі – Положення). Цей документ затверджений указом Президента України № 1153/2008 від 10.12.2008 року.

Складність в тому, що це Положення не містить чіткого алгоритму звільнення з військової служби під час воєнного стану. Вочевидь, на той час законодавець не передбачав повномасштабної війни і не створив відповідних правил на такий випадок. 

Тож в цьому питанні доводиться керуватися логікою та орієнтуватися на норми, що діють при звільненні військовослужбовців зі строкової служби за сімейними обставинами. 

Порядок такого звільнення може виглядати так:

  • військовослужбовець подає командиру частини рапорт, де чітко зазначає підстави для звільнення за сімейними обставинами. Родичі військового також можуть направити заяву про його звільнення командиру частини;
  • командир частини направляє запит до відповідного районного (міського) військкомату за місцем проживання родини військового для перевірки його сімейних обставин;
  • керівник відповідного військкомату збирає комісію, яка перевіряє сімейний стан військовослужбовця;
  • акт обстеження за результатом перевірки направляється керівнику обласного військкомату, який розглядає документи про дострокове звільнення військовослужбовця. За наявності законних підстав для такого звільнення, він направляє документи командиру частини;
  • після отримання документів командир частини приймає рішення про звільнення військовослужбовця зі служби. 

Звісно, в реальності все може бути складніше. Тож в цих питаннях варто заручитися підтримкою військового адвоката. Фахівець не тільки допоможе правильно оформити рапорт та інші документи, але й забезпечить юридичний супровід всіх процедур та оперативно відреагує на порушення ваших інтересів.  

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 оцінок, середнє 5,00 з 5)
Loading...
Коментарі:

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Підпишись і стеж за свіжими публікаціями

    array(3) { ["en"]=> array(11) { ["id"]=> int(606) ["order"]=> int(0) ["slug"]=> string(2) "en" ["locale"]=> string(5) "en-US" ["name"]=> string(2) "EN" ["url"]=> string(25) "https://mitrax.com.ua/en/" ["flag"]=> string(95) "https://mitrax.com.ua/wp-content/plugins/polylang-pro%202/vendor/wpsyntex/polylang/flags/us.png" ["current_lang"]=> bool(false) ["no_translation"]=> bool(true) ["classes"]=> array(5) { [0]=> string(9) "lang-item" [1]=> string(13) "lang-item-606" [2]=> string(12) "lang-item-en" [3]=> string(14) "no-translation" [4]=> string(15) "lang-item-first" } ["link_classes"]=> array(0) { } } ["ru"]=> array(11) { ["id"]=> int(609) ["order"]=> int(0) ["slug"]=> string(2) "ru" ["locale"]=> string(5) "ru-RU" ["name"]=> string(2) "RU" ["url"]=> string(86) "https://mitrax.com.ua/blog/kak-uvolitsya-iz-vsu-vo-vremya-vojny-osnovaniya-i-poryadok/" ["flag"]=> string(95) "https://mitrax.com.ua/wp-content/plugins/polylang-pro%202/vendor/wpsyntex/polylang/flags/ru.png" ["current_lang"]=> bool(false) ["no_translation"]=> bool(false) ["classes"]=> array(3) { [0]=> string(9) "lang-item" [1]=> string(13) "lang-item-609" [2]=> string(12) "lang-item-ru" } ["link_classes"]=> array(0) { } } ["uk"]=> array(11) { ["id"]=> int(611) ["order"]=> int(0) ["slug"]=> string(2) "uk" ["locale"]=> string(5) "uk-UA" ["name"]=> string(2) "UK" ["url"]=> string(88) "https://mitrax.com.ua/uk/blog/yak-zvilnitisya-z-zsu-pid-chas-vijni-pidstavi-ta-poryadok/" ["flag"]=> string(0) "" ["current_lang"]=> bool(true) ["no_translation"]=> bool(false) ["classes"]=> array(4) { [0]=> string(9) "lang-item" [1]=> string(13) "lang-item-611" [2]=> string(12) "lang-item-uk" [3]=> string(12) "current-lang" } ["link_classes"]=> array(0) { } } }