Спеціалізована юридична та адвокатська допомога (080) 033 04 74 Замовити дзвінок
array(3) { ["en"]=> array(11) { ["id"]=> int(606) ["order"]=> int(0) ["slug"]=> string(2) "en" ["locale"]=> string(5) "en-US" ["name"]=> string(2) "EN" ["url"]=> string(25) "https://mitrax.com.ua/en/" ["flag"]=> string(95) "https://mitrax.com.ua/wp-content/plugins/polylang-pro%202/vendor/wpsyntex/polylang/flags/us.png" ["current_lang"]=> bool(false) ["no_translation"]=> bool(true) ["classes"]=> array(5) { [0]=> string(9) "lang-item" [1]=> string(13) "lang-item-606" [2]=> string(12) "lang-item-en" [3]=> string(14) "no-translation" [4]=> string(15) "lang-item-first" } ["link_classes"]=> array(0) { } } ["ru"]=> array(11) { ["id"]=> int(609) ["order"]=> int(0) ["slug"]=> string(2) "ru" ["locale"]=> string(5) "ru-RU" ["name"]=> string(2) "RU" ["url"]=> string(93) "https://mitrax.com.ua/blog/kak-zamorozit-kredit-osnovaniya-proczedura-i-prakticheskie-sovety/" ["flag"]=> string(95) "https://mitrax.com.ua/wp-content/plugins/polylang-pro%202/vendor/wpsyntex/polylang/flags/ru.png" ["current_lang"]=> bool(false) ["no_translation"]=> bool(false) ["classes"]=> array(3) { [0]=> string(9) "lang-item" [1]=> string(13) "lang-item-609" [2]=> string(12) "lang-item-ru" } ["link_classes"]=> array(0) { } } ["uk"]=> array(11) { ["id"]=> int(611) ["order"]=> int(0) ["slug"]=> string(2) "uk" ["locale"]=> string(5) "uk-UA" ["name"]=> string(2) "UK" ["url"]=> string(93) "https://mitrax.com.ua/uk/blog/yak-zamoroziti-kredit-pidstavi-proczedura-ta-praktichni-poradi/" ["flag"]=> string(0) "" ["current_lang"]=> bool(true) ["no_translation"]=> bool(false) ["classes"]=> array(4) { [0]=> string(9) "lang-item" [1]=> string(13) "lang-item-611" [2]=> string(12) "lang-item-uk" [3]=> string(12) "current-lang" } ["link_classes"]=> array(0) { } } }
Меню

Що робити, якщо настав день виплати по кредиту, а ви не можете внести черговий платіж? Банк навряд чи буде дошкуляти дзвінками після першого ж прострочення. Але фінансові санкції нарахує, і борг почне зростати.

Тож якщо ви зазнаєте фінансових труднощів, розберіться, як заморозити виплати по кредиту і уникнути санкцій. Вся необхідна інформація – у цій статті.

Як заморозити кредит під час карантину

У квітні 2020 року стало ясно, що пандемія вдарить по доходах українців. Тоді Нацбанк запропонував фінансовим організаціям йти назустріч людям і надавати кредитні канікули. Це не списання боргу, адже зобов’язання перед банком залишаються. Але фінансове навантаження на боржників помітно зменшується.

В рамках кредитних канікул банк може призупинити:

  • виплати по кредиту в цілому;
  • виплати “тіла” кредиту з обов’язком продовжувати платити відсотки;
  • нарахування штрафів і пені за прострочення.

Ще один варіант послаблень – реструктуризація боргу, тобто суттєва зміна умов кредитного договору в інтересах боржника. До речі, якщо ви брали кредит у валюті, радимо зазирнути в цю статтю. Тут ми розповідали про закон про обов’язкову реструктуризацію валютних кредитів. Щоб переукласти договір, потрібно звернутися до банку із заявою не пізніше 23 липня 2021 року.

Як можна заморозити кредит у банку під час пандемії? Якщо договір прямо не передбачає умови погашення боргу при скрутному матеріальному становищі позичальника, доведеться домовлятися з фінустановою. Звертайтеся до банку з проханням надати кредитні канікули або переукласти договір на нових умовах.

Але заморозити кредит можуть не всі клієнти банку. Адже у процедури є такі особливості:

  • заморозка кредиту доступна тільки клієнтам з гарною кредитною історією, без давніх заборгованостей;
  • банк дає канікули на 1-3 місяці, рідше – на рік;
  • боржник повинен не тільки документально підтвердити фінансові проблеми, але й довести банку, що незабаром зможе підвищити дохід;
  • кредитні канікули і реструктуризація боргу – це право, а не обов’язок фінустанови, якщо такі дії прямо не передбачені договором.

А що робити зі штрафами за прострочення виплат? На час карантину позичальники звільняються від відповідальності за прострочення за споживчими кредитами. Будь-які вимоги кредитора про виплату штрафу або пені за цей період – незаконні. Але “тіло” кредиту і відсотки потрібно виплачувати, якщо ви не домовилися з банком про інші умови.

Більше корисної інформації в нашому телеграм-каналі “Качай права!”

Як заморозити виплати по кредиту через суд

Якщо банк не хоче йти на поступки, можна досягати результату через суд. Судова тяганина невигідна банкам як з репутаційної, так і з фінансової сторони. Тому якщо вам відмовили в кредитних канікулах, варто заручитися підтримкою адвоката з кредитних спорів. Активні дії боржника змусять кредитора переглянути свої погляди і запропонувати мирний спосіб виходу з кризової ситуації.

За що можна подати в суд на банк? Кожна ситуація індивідуальна. Але на практиці причиною позову стають такі порушення:

  • завищення розмірів штрафів і пені, які іноді перевищують “тіло” кредиту;
  • вимога виплатити відсотки за весь строк кредиту навіть при його достроковому погашенні;
  • незаконна зміна процентної ставки;
  • незаконне нарахування комісії;
  • продовження строку договору в односторонньому порядку;
  • умисне введення позичальника в оману щодо умов договору;
  • нарахування штрафних санкцій в період карантину;
  • відмова надавати пільгові умови обслуговування кредиту відповідно до договору;
  • переуступка боргу з порушенням закону;
  • недотримання строків позовної давності.

Як заморозити кредит у ПриватБанку або будь-який інший фінансовій організації при виникненні спору? Головне – правильно вибрати тактику судового процесу. У перспективних випадках можна взагалі домагатися визнання договору недійсним повністю або в якійсь частині.

Якщо позов подав банк, боржнику вигідно затягувати процес за допомогою зустрічних заяв, клопотань і скарг. Виграний час варто використовувати на пошук нових джерел доходу. Крім того, під час процесу можна користуватися іпотечним майном. Наприклад, здавати в оренду.

Як заморозити борг по кредиту на стадії виконавчого провадження

Кредитор вже отримав виконавчий документ від суду або нотаріуса? За цим піде відкриття виконавчого провадження та примусове стягнення боргу. Виконавча служба заблокує ваші рахунки, накладе арешт на майно і продасть його на аукціоні.

Звичайно, якщо ви не будете захищати свої інтереси, самостійно або за підтримки юриста. Ваша позиція може будуватися на запереченні боргу як такого, оскарженні його суми або пошуку додаткового часу для розрахунку з кредитором на нових умовах.

Наприклад, ви можете клопотати про відстрочення або розстрочення виконання судового рішення. Для цього потрібно підтвердити обставини, які істотно ускладнюють або унеможливлюють це виконання. Звертатися до суду з таким проханням доречно в разі тяжкої хвороби в родині, складного матеріального становища, надзвичайної події. Якщо суд погодиться з доводами, ви отримаєте відстрочку або розстрочку виконання рішення суду на строк до одного року з дня його постанови.

Зупинити або затримати примусове стягнення за невиконаним кредитним договором також допоможе оскарження:

  • виконавчого документа або рішення, за яким його видали;
  • постанови про відкриття виконавчого провадження;
  • незаконних дій виконавця.

Пам’ятайте, що на рішення і дії виконавця слід реагувати швидко – протягом 10 днів. Тоді не доведеться відновлювати пропущений строк для оскарження, а дії по заморозці боргу будуть своєчасними і ефективними.

Банкрутство як крайній спосіб боротьби з боргами

Якщо сума заборгованості перевищує 180 000 грн, можна подумати про банкрутство як спосіб впоратися з ситуацією, що вийшла з-під контролю . Господарський суд і арбітражний керуючий розроблять заходи по відновленню платоспроможності. На період виконання плану по реструктуризації боргу ви зможете не вносити обов’язкові платежі без штрафних санкцій. Провадження за виданими виконавчими документами буде зупинено. Детальніше про особливості процедури ми розповідали в цій статті.

Але не варто сприймати банкрутство як безболісний спосіб списати запущені борги. За прощення кредитів доведеться платити майном і репутацією. Та й почати процедуру банкрутства можна лише при наявності коштів для оплати послуг арбітражного керуючого та судових витрат.

Подписаться на новости
Получайте свежие новости на свой email
Поздравляем, вы успешно подписались на новости блога!
Як адвокат допоможе заморозити кредит

Щоб вийти з боргів з мінімальними втратами, варто заручитися підтримкою досвідченого адвоката з кредитних спорів. Юрій Бабенко розробить алгоритм дій, який буде максимально відповідати вашим інтересам. В результаті ви звільнитеся від надмірного фінансового тиску і поліпшите своє фінансове становище.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Поки оцінок немає)
Loading...
Коментарі:

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Підпишись і стеж за свіжими публікаціями

    array(3) { ["en"]=> array(11) { ["id"]=> int(606) ["order"]=> int(0) ["slug"]=> string(2) "en" ["locale"]=> string(5) "en-US" ["name"]=> string(2) "EN" ["url"]=> string(25) "https://mitrax.com.ua/en/" ["flag"]=> string(95) "https://mitrax.com.ua/wp-content/plugins/polylang-pro%202/vendor/wpsyntex/polylang/flags/us.png" ["current_lang"]=> bool(false) ["no_translation"]=> bool(true) ["classes"]=> array(5) { [0]=> string(9) "lang-item" [1]=> string(13) "lang-item-606" [2]=> string(12) "lang-item-en" [3]=> string(14) "no-translation" [4]=> string(15) "lang-item-first" } ["link_classes"]=> array(0) { } } ["ru"]=> array(11) { ["id"]=> int(609) ["order"]=> int(0) ["slug"]=> string(2) "ru" ["locale"]=> string(5) "ru-RU" ["name"]=> string(2) "RU" ["url"]=> string(93) "https://mitrax.com.ua/blog/kak-zamorozit-kredit-osnovaniya-proczedura-i-prakticheskie-sovety/" ["flag"]=> string(95) "https://mitrax.com.ua/wp-content/plugins/polylang-pro%202/vendor/wpsyntex/polylang/flags/ru.png" ["current_lang"]=> bool(false) ["no_translation"]=> bool(false) ["classes"]=> array(3) { [0]=> string(9) "lang-item" [1]=> string(13) "lang-item-609" [2]=> string(12) "lang-item-ru" } ["link_classes"]=> array(0) { } } ["uk"]=> array(11) { ["id"]=> int(611) ["order"]=> int(0) ["slug"]=> string(2) "uk" ["locale"]=> string(5) "uk-UA" ["name"]=> string(2) "UK" ["url"]=> string(93) "https://mitrax.com.ua/uk/blog/yak-zamoroziti-kredit-pidstavi-proczedura-ta-praktichni-poradi/" ["flag"]=> string(0) "" ["current_lang"]=> bool(true) ["no_translation"]=> bool(false) ["classes"]=> array(4) { [0]=> string(9) "lang-item" [1]=> string(13) "lang-item-611" [2]=> string(12) "lang-item-uk" [3]=> string(12) "current-lang" } ["link_classes"]=> array(0) { } } }