Спеціалізована юридична та адвокатська допомога (080) 033 04 74 Замовити дзвінок
array(3) { ["en"]=> array(11) { ["id"]=> int(606) ["order"]=> int(0) ["slug"]=> string(2) "en" ["locale"]=> string(5) "en-US" ["name"]=> string(2) "EN" ["url"]=> string(25) "https://mitrax.com.ua/en/" ["flag"]=> string(95) "https://mitrax.com.ua/wp-content/plugins/polylang-pro%202/vendor/wpsyntex/polylang/flags/us.png" ["current_lang"]=> bool(false) ["no_translation"]=> bool(true) ["classes"]=> array(5) { [0]=> string(9) "lang-item" [1]=> string(13) "lang-item-606" [2]=> string(12) "lang-item-en" [3]=> string(14) "no-translation" [4]=> string(15) "lang-item-first" } ["link_classes"]=> array(0) { } } ["ru"]=> array(11) { ["id"]=> int(609) ["order"]=> int(0) ["slug"]=> string(2) "ru" ["locale"]=> string(5) "ru-RU" ["name"]=> string(2) "RU" ["url"]=> string(59) "https://mitrax.com.ua/blog/kak-lishit-mat-roditelskih-prav/" ["flag"]=> string(95) "https://mitrax.com.ua/wp-content/plugins/polylang-pro%202/vendor/wpsyntex/polylang/flags/ru.png" ["current_lang"]=> bool(false) ["no_translation"]=> bool(false) ["classes"]=> array(3) { [0]=> string(9) "lang-item" [1]=> string(13) "lang-item-609" [2]=> string(12) "lang-item-ru" } ["link_classes"]=> array(0) { } } ["uk"]=> array(11) { ["id"]=> int(611) ["order"]=> int(0) ["slug"]=> string(2) "uk" ["locale"]=> string(5) "uk-UA" ["name"]=> string(2) "UK" ["url"]=> string(66) "https://mitrax.com.ua/uk/blog/yak-pozbaviti-matir-batkivskih-prav/" ["flag"]=> string(0) "" ["current_lang"]=> bool(true) ["no_translation"]=> bool(false) ["classes"]=> array(4) { [0]=> string(9) "lang-item" [1]=> string(13) "lang-item-611" [2]=> string(12) "lang-item-uk" [3]=> string(12) "current-lang" } ["link_classes"]=> array(0) { } } }
Меню

Зазвичай формулювання “позбавлення батьківських прав” асоціюється із матір’ю-одиначкою та горе-батьком, який покинув сім’ю та не цікавиться долею дітей. Але в світі вже давно зрозуміло, що перевага прав матері над правами батька – абсурд. Це застарілі стереотипи. Європа наголошує, що роль батька щодо дітей потрібно оцінювати так само, як і роль матері. І якщо недобросовісна мати свідомо покинула дитину, не цікавиться нею і не сплачує аліменти, тато може звернутися до суду для позбавлення її батьківських прав. Випадки позитивних рішень на користь батька на практиці не такі вже й рідкісні, як здається.

У цій статті ми розповімо, як позбавити батьківських прав матір в Україні, і які наслідки це матиме для вас та дитини.

Підстави позбавлення батьківських прав матері

Справи про позбавлення батьківських прав матері морально складні для всіх членів сім’ї. Але трапляються обставини, за яких судовий процес необхідний для захисту інтересів дитини.

Позбавлення батьківських прав матері на користь батька можливе, якщо вона:

  • покинула дитину в пологовому будинку на півроку після народження;
  • не виховує дитину і не турбується про її розвиток;
  • не спілкується з нею і не цікавиться її життям;
  • жорстоко з нею поводиться;
  • має алкогольну чи наркотичну залежність, і є відповідний висновок лікаря;
  • експлуатує дитину, примушує її жебракувати;
  • не турбується про її медичний догляд або ж шкодить лікуванням;
  • не піклується про освіту дитини;
  • скоїла злочин щодо дитини, що підтверджується вироком суду.

як позбавити матір батьківських прав

Позбавлення батьківських прав матері – це крайній захід в інтересах дитини, а не батька-одинака. Тому якщо ви вирішили просто “насолити” колишній дружині, шансів на успіх мало. Аналогічно, якщо ви незадоволені методами виховання дітей, або хочете більше бачитись з ними – краще не гаяти часу на складний процес позбавлення прав. Такі питання можна вирішити за допомогою простіших проваджень. Наприклад, визначити місце проживання дитини з батьком, встановити графік зустрічей з дитиною. 

Але якщо є вагомі підстави позбавлення батьківських прав матері, яка відверто нехтує обов’язками щодо дитини або навіть становить загрозу для її психологічного чи фізичного здоров’я – не зволікайте зі збором документів для звернення до суду. 

Які документи потрібні для позбавлення батьківських прав матері?

Процес позбавлення батьківських прав приречений на невдачу без переконливої доказової бази. Обмеження спілкування дитини із мамою повинно бути обґрунтованим, суд не візьме до уваги голослівні звинувачення. Ось перелік документів, які стануть у нагоді в суді:

  • довідка з виконавчої служби про заборгованість по аліментах;
  • висновок дитячого психолога;
  • характеристика з місця роботи батька;
  • характеристика з місця проживання, яку можна отримати у сусідів або голови ОСББ. В ній варто зазначити, що батько постійно турбується про дітей, а мати не бере участі в їх житті;
  • характеристика дитини зі школи чи дитячого садка;
  • копії заяв до органів опіки, якщо такі були;
  • акт обстеження житла, в якому проживає дитина (його проводить орган опіки);
  • довідки з поліції про жорстоке поводження з дитиною;
  • медичні довідки про алкогольну чи наркотичну залежність матері;
  • покази свідків, які можуть підтвердити негативний вплив матері на дитину;
  • фото-, аудіо- чи відеофайли, які підтверджують обставини справи;
  • копії судових рішень щодо вашої родини, якщо такі були. Наприклад, щодо розлучення, аліментів, визначення місця проживання дитини тощо.

Перелік документів невичерпний і залежить від обставин вашої справи. Головне правило: чим більше якісних доказів – тим краще. Тому не звертайтеся до суду передчасно, спочатку підготуйте доказову базу. Отримати більшість документів вам допоможе адвокат, який заздалегідь складе план дій та подасть запити до конкретних установ.

Зверніть увагу, що важливим аспектом у таких справах є ставлення матері до судового процесу. Якщо вона з’являється у засідання, надсилає до суду заперечення – суддя може вирішити, що вона готова виправитись і прийме рішення на її користь. І навпаки: байдужість до судового процесу асоціюється із байдужістю до дітей. Цю тезу яскраво ілюструє судове рішення.

Олег утримував та виховував дітей сам: мати давно покинула сім’ю і не цікавилась життям малечі. Незважаючи на відсутність колишньої жінки у житті родини, Олег постійно стикався із проблемами. Зокрема, коли хотів поїхати на сімейний відпочинок чи продати стару квартиру, де були зареєстровані діти. Тому чоловік подав позов про позбавлення матері батьківських прав. Зазначив, що мати з дітьми не спілкується три роки, їх долею та здоров’ям не цікавиться. Ігнорує жінка і аліменти, які має платити за рішенням суду. Олег заздалегідь зібрав докази: надав суду висновок дитячого психолога про те, що діти не мають емоційної прив’язаності до матері, отримав довідку про велику заборгованість по аліментах і привів свідків, які підтвердили усі обставини. В суд мати не з’явилась, тож її позбавили батьківських прав. У цьому рішенні суд наголосив на тривалості часу, протягом якого мати не цікавиться дітьми, та на відсутності її реакції на процес.

Як подати на позбавлення батьківських прав матері?

Процес починається зі звернення до органу опіки та піклування за місцем проживання дитини. Вам нададуть висновок щодо доцільності позбавлення батьківських прав матері. Без цього документу ви не зможете подати позовну заяву. Але що робити, якщо висновок органу опіки не на користь батька? Не панікувати і скласти надпереконливу позовну заяву. Ваші аргументи і докази мають позбавити суддів усіх сумнівів. У цьому вам допоможуть фахові адвокати. Вони підкреслять значимість доказів, підкріплять їх нормами права та посиланнями на судову практику по позбавленню батьківських прав матері. 

Подписаться на новости
Получайте свежие новости на свой email
Поздравляем, вы успешно подписались на новости блога!
Наслідки позбавлення батьківських прав матері 

Після позбавлення батьківських прав мати втрачає право голосу у вирішенні всіх питань щодо дитини. Вам більше не потрібна її згода на виїзд дитини за кордон, зміну її прізвища чи місця реєстрації, укладання договорів щодо дитини або навіть переїзд до іншої країни. Крім цього, ви зможете отримати статус батька-одинака, право на додаткову щорічну відпустку, пільги та державну допомогу.

А як бути з аліментами? Мати втрачає права, але не обов’язки! Тому все ще повинна сплачувати аліменти на утримання дитини. При цьому сама вона втрачає право на утримання дитиною в старості. Крім цього, дитина все ще матиме право на спадщину від матері, позбавленої батьківських прав. А от мати за дитиною спадкувати не зможе. Як бачите, права батька і дитини повністю захищені, а у недобросовісної мами справедливо залишаються лише обов’язки.

Тож не зважаючи на складний процес, результат вартий зусиль. Якщо сумніваєтесь, чи варто давати справі хід – згадайте, що це реальний спосіб реалізувати свої права та захистити інтереси дитини. Тому готуйтесь до судового процесу, збирайте документи і звертайтеся до адвоката. Юрій Бабенко 12 років консультує клієнтів з питань позбавлення батьківських прав. 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Поки оцінок немає)
Loading...
Коментарі:

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Підпишись і стеж за свіжими публікаціями

    array(3) { ["en"]=> array(11) { ["id"]=> int(606) ["order"]=> int(0) ["slug"]=> string(2) "en" ["locale"]=> string(5) "en-US" ["name"]=> string(2) "EN" ["url"]=> string(25) "https://mitrax.com.ua/en/" ["flag"]=> string(95) "https://mitrax.com.ua/wp-content/plugins/polylang-pro%202/vendor/wpsyntex/polylang/flags/us.png" ["current_lang"]=> bool(false) ["no_translation"]=> bool(true) ["classes"]=> array(5) { [0]=> string(9) "lang-item" [1]=> string(13) "lang-item-606" [2]=> string(12) "lang-item-en" [3]=> string(14) "no-translation" [4]=> string(15) "lang-item-first" } ["link_classes"]=> array(0) { } } ["ru"]=> array(11) { ["id"]=> int(609) ["order"]=> int(0) ["slug"]=> string(2) "ru" ["locale"]=> string(5) "ru-RU" ["name"]=> string(2) "RU" ["url"]=> string(59) "https://mitrax.com.ua/blog/kak-lishit-mat-roditelskih-prav/" ["flag"]=> string(95) "https://mitrax.com.ua/wp-content/plugins/polylang-pro%202/vendor/wpsyntex/polylang/flags/ru.png" ["current_lang"]=> bool(false) ["no_translation"]=> bool(false) ["classes"]=> array(3) { [0]=> string(9) "lang-item" [1]=> string(13) "lang-item-609" [2]=> string(12) "lang-item-ru" } ["link_classes"]=> array(0) { } } ["uk"]=> array(11) { ["id"]=> int(611) ["order"]=> int(0) ["slug"]=> string(2) "uk" ["locale"]=> string(5) "uk-UA" ["name"]=> string(2) "UK" ["url"]=> string(66) "https://mitrax.com.ua/uk/blog/yak-pozbaviti-matir-batkivskih-prav/" ["flag"]=> string(0) "" ["current_lang"]=> bool(true) ["no_translation"]=> bool(false) ["classes"]=> array(4) { [0]=> string(9) "lang-item" [1]=> string(13) "lang-item-611" [2]=> string(12) "lang-item-uk" [3]=> string(12) "current-lang" } ["link_classes"]=> array(0) { } } }