Спеціалізована юридична та адвокатська допомога (080) 033 04 74 Замовити дзвінок
array(3) { ["en"]=> array(11) { ["id"]=> int(606) ["order"]=> int(0) ["slug"]=> string(2) "en" ["locale"]=> string(5) "en-US" ["name"]=> string(2) "EN" ["url"]=> string(25) "https://mitrax.com.ua/en/" ["flag"]=> string(95) "https://mitrax.com.ua/wp-content/plugins/polylang-pro%202/vendor/wpsyntex/polylang/flags/us.png" ["current_lang"]=> bool(false) ["no_translation"]=> bool(true) ["classes"]=> array(5) { [0]=> string(9) "lang-item" [1]=> string(13) "lang-item-606" [2]=> string(12) "lang-item-en" [3]=> string(14) "no-translation" [4]=> string(15) "lang-item-first" } ["link_classes"]=> array(0) { } } ["ru"]=> array(11) { ["id"]=> int(609) ["order"]=> int(0) ["slug"]=> string(2) "ru" ["locale"]=> string(5) "ru-RU" ["name"]=> string(2) "RU" ["url"]=> string(88) "https://mitrax.com.ua/blog/ispolnitelnaya-nadpis-notariusa-instrukcziya-po-obzhalovaniy/" ["flag"]=> string(95) "https://mitrax.com.ua/wp-content/plugins/polylang-pro%202/vendor/wpsyntex/polylang/flags/ru.png" ["current_lang"]=> bool(false) ["no_translation"]=> bool(false) ["classes"]=> array(3) { [0]=> string(9) "lang-item" [1]=> string(13) "lang-item-609" [2]=> string(12) "lang-item-ru" } ["link_classes"]=> array(0) { } } ["uk"]=> array(11) { ["id"]=> int(611) ["order"]=> int(0) ["slug"]=> string(2) "uk" ["locale"]=> string(5) "uk-UA" ["name"]=> string(2) "UK" ["url"]=> string(86) "https://mitrax.com.ua/uk/blog/vikonavchij-napis-notariusa-instrukcziya-z-oskarzhennya/" ["flag"]=> string(0) "" ["current_lang"]=> bool(true) ["no_translation"]=> bool(false) ["classes"]=> array(4) { [0]=> string(9) "lang-item" [1]=> string(13) "lang-item-611" [2]=> string(12) "lang-item-uk" [3]=> string(12) "current-lang" } ["link_classes"]=> array(0) { } } }
Меню

В Україні люди нерідко стикаються з арештами рахунків і стягненням майна “без суду і слідства”. Несподівана і неприємна ситуація нагадує про непогашені борги. Але хіба так може бути? Так, якщо кредитор використав такий інструмент, як виконавчий напис нотаріуса. Що це таке і чи можна скасувати виконавчий напис нотаріуса – дізнаєтесь у цій статті. 

Виконавчий напис нотаріуса: що це і як він працює

Що таке виконавчий напис нотаріуса? Це документ, у якому нотаріус розпоряджається стягнути майно на користь кредитора, повернути або передати йому майно у разі виникнення заборгованості. Щоб отримати такий напис, кредитор звертається до нотаріуса із документом, за яким має намір стягнути борг. Це може бути кредитний договір, договір іпотеки, лізингу тощо. 

Кредитори використовують виконавчий напис нотаріуса як виконавчий документ. З таким написом вони можуть звернутися до державного або приватного виконавця, щоб арештувати ваші рахунки чи навіть відібрати майно.

незаконний виконавчий напис

Чому кредитори обирають саме цей варіант, а не звертаються до суду? Так вони можуть повернути гроші швидко та приховати процес від боржника. Судова тяганина забирає багато часу і нервів. До того ж, суд інформує боржника про позов та надсилає копії документів. У людини є можливість вступити в процес і активно захищати себе. Це не вигідно кредитору.

У випадку з виконавчим написом нотаріуса боржник, як правило, дізнається про все після відкриття виконавчого провадження і накладення арешту на банківські рахунки. Тож доводиться діяти оперативно.

Як перевірити виконавчий напис нотаріуса

Найчастіше про виконавчий напис нотаріуса стає відомо після отримання повідомлення від банку про арешт рахунків. 

арешт рахунку

Якщо ви отримали лист з постановою виконавця поштою, можете знайти там номер виконавчого провадження та ідентифікатор доступу для сайту АСВП

оскарження напису нотаріуса

Часто виконавці завантажують в цю електронну систему всі матеріали провадження. Якщо знайдете їх там, потреби у поїздці до ДВС не буде. Одразу передавайте документи на ознайомлення адвокату і починайте процес оскарження виконавчого напису. 

Як оскаржити виконавчий напис нотаріуса

Скасувати виконавчий напис нотаріуса можна у суді. При подачі позову зверніть особливу увагу на формулювання вимог. “Скасувати виконавчий напис” або “визнати його недійсним” – це розмовні формулювання, некоректні для судового розгляду. Для ухвалення позитивного рішення у позові варто просити “визнати виконавчий напис таким, що не підлягає виконанню”. Так, навіть такі тонкощі впливають на результат справи.

Радимо одночасно подати заяву про забезпечення позову з проханням зупинити виконавче провадження. Як правило, суди задовольняють такі заяви. І це дуже важливо для боржника. Зупинення провадження не знімає арешту з майна, але забезпечує його збереження. Наприклад, при накладенні арешту на транспортний засіб виконавець не зможе продати його на аукціоні в рахунок погашення боргу. 

Підстави для оскарження виконавчого напису нотаріуса

Щоб суд прийняв рішення на вашу користь, необхідно надати докази протиправності дій нотаріуса. Скасувати виконавчий напис нотаріуса можна на таких підставах:

  • відсутність нотаріального посвідчення кредитного договору;
  • спірний характер боргу;
  • порушення строків пред’явлення претензій;
  • стягнення відсотків та неустойки після встановленого строку кредиту.
Відсутність нотаріального посвідчення кредитного договору

Нерідко нотаріуси виносять виконавчий напис щодо договорів, які не посвідчені нотаріально. Тут практика однозначна: такі дії протиправні і є підставою для скасування напису. 

Спірний характер боргу

Щоб законно оформити виконавчий напис, нотаріус зобов’язаний переконатися  у відсутності спору щодо боргу між боржником і кредитором, а також у безспірності розміру сум, що підлягають стягненню.

Ось типовий випадок із судової практики. Андрій дізнався про арешт рахунків. Підстава – виконавчий напис нотаріуса. Чоловік звернувся до суду та наполягав, що нотаріус не перевірив факт наявності чи відсутності спору про заборгованість. В матеріалах нотаріальної справи не було доказів на підтвердження того, що нотаріус переконався у відсутності спору. Тим більше, сама незгода Андрія з сумою боргу свідчить про наявність спору. Відповідач не надав доказів, які б спростовували ці твердження. Тому суд задовольнив позов Андрія і визнав виконавчий напис таким, що не підлягає виконанню. 

Порушення строків на пред’явлення претензій

Закон передбачив, що все має відбуватись вчасно. У кредитора є три роки на отримання виконавчого напису з моменту виникнення вимог за зобов’язанням. Право вимоги з’являється з настанням терміну повернення коштів за договором. А якщо йдеться про відносини між юридичними особами, цей строк складає один рік. 

Найчастіше за оформленням виконавчого напису по прострочених боргових вимогах звертаються банки та інші фінансові установи. Вони знають, що в разі звернення до суду боржник заявить про позовну давність, і вони залишаться ні з чим. А нотаріуси вчиняють виконавчі написи за домовленістю з банками та кредитними установами, адже не несуть жодної відповідальності за такі дії.

Подписаться на новости
Получайте свежие новости на свой email
Поздравляем, вы успешно подписались на новости блога!
Стягнення відсотків та неустойки після встановленого строку кредиту 

Тут теж йдеться про строки, але не плутайте цю підставу зі спливом строку на пред’явлення вимоги. Суть в тому, що кредитор не може стягувати з вас ні відсотки за кредитом, ні неустойку (штрафи, пеня) після закінчення терміну кредиту, вказаного в договорі. Наприклад, якщо строк користування кредитними коштами – два роки, то вам не можуть нарахувати відсотки після спливу цього періоду. Таке стягнення є незаконним.

Крім цього, якщо банк вже виставив вам вимогу про дoстрокове погашення кредиту, строк повернення коштів змінюється. Після такої вимоги банк не має права нараховувати проценти. 

Тож якщо напис нотаріуса містить незаконне нарахування відсотків за кредитом, ви маєте підставу для його оскарження. 

Як бачите, виконавчий напис нотаріуса часто видається без дотримання вимог закону. Якщо кредитор і нотаріус порушують ваші права, звертайтеся до професійних адвокатів. Юрій Бабенко знайде підстави для оскарження таких дій і зможе відмінити виконавчий напис нотаріуса у законному порядку. 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Поки оцінок немає)
Loading...
Коментарі:

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Підпишись і стеж за свіжими публікаціями

    array(3) { ["en"]=> array(11) { ["id"]=> int(606) ["order"]=> int(0) ["slug"]=> string(2) "en" ["locale"]=> string(5) "en-US" ["name"]=> string(2) "EN" ["url"]=> string(25) "https://mitrax.com.ua/en/" ["flag"]=> string(95) "https://mitrax.com.ua/wp-content/plugins/polylang-pro%202/vendor/wpsyntex/polylang/flags/us.png" ["current_lang"]=> bool(false) ["no_translation"]=> bool(true) ["classes"]=> array(5) { [0]=> string(9) "lang-item" [1]=> string(13) "lang-item-606" [2]=> string(12) "lang-item-en" [3]=> string(14) "no-translation" [4]=> string(15) "lang-item-first" } ["link_classes"]=> array(0) { } } ["ru"]=> array(11) { ["id"]=> int(609) ["order"]=> int(0) ["slug"]=> string(2) "ru" ["locale"]=> string(5) "ru-RU" ["name"]=> string(2) "RU" ["url"]=> string(88) "https://mitrax.com.ua/blog/ispolnitelnaya-nadpis-notariusa-instrukcziya-po-obzhalovaniy/" ["flag"]=> string(95) "https://mitrax.com.ua/wp-content/plugins/polylang-pro%202/vendor/wpsyntex/polylang/flags/ru.png" ["current_lang"]=> bool(false) ["no_translation"]=> bool(false) ["classes"]=> array(3) { [0]=> string(9) "lang-item" [1]=> string(13) "lang-item-609" [2]=> string(12) "lang-item-ru" } ["link_classes"]=> array(0) { } } ["uk"]=> array(11) { ["id"]=> int(611) ["order"]=> int(0) ["slug"]=> string(2) "uk" ["locale"]=> string(5) "uk-UA" ["name"]=> string(2) "UK" ["url"]=> string(86) "https://mitrax.com.ua/uk/blog/vikonavchij-napis-notariusa-instrukcziya-z-oskarzhennya/" ["flag"]=> string(0) "" ["current_lang"]=> bool(true) ["no_translation"]=> bool(false) ["classes"]=> array(4) { [0]=> string(9) "lang-item" [1]=> string(13) "lang-item-611" [2]=> string(12) "lang-item-uk" [3]=> string(12) "current-lang" } ["link_classes"]=> array(0) { } } }