Спеціалізована юридична та адвокатська допомога (080) 033 04 74 Замовити дзвінок
array(3) { ["en"]=> array(11) { ["id"]=> int(606) ["order"]=> int(0) ["slug"]=> string(2) "en" ["locale"]=> string(5) "en-US" ["name"]=> string(2) "EN" ["url"]=> string(25) "https://mitrax.com.ua/en/" ["flag"]=> string(95) "https://mitrax.com.ua/wp-content/plugins/polylang-pro%202/vendor/wpsyntex/polylang/flags/us.png" ["current_lang"]=> bool(false) ["no_translation"]=> bool(true) ["classes"]=> array(5) { [0]=> string(9) "lang-item" [1]=> string(13) "lang-item-606" [2]=> string(12) "lang-item-en" [3]=> string(14) "no-translation" [4]=> string(15) "lang-item-first" } ["link_classes"]=> array(0) { } } ["ru"]=> array(11) { ["id"]=> int(609) ["order"]=> int(0) ["slug"]=> string(2) "ru" ["locale"]=> string(5) "ru-RU" ["name"]=> string(2) "RU" ["url"]=> string(98) "https://mitrax.com.ua/blog/tendernaya-dokumentacziya-sostavlyaem-pravilno-chtoby-izbezhat-problem/" ["flag"]=> string(95) "https://mitrax.com.ua/wp-content/plugins/polylang-pro%202/vendor/wpsyntex/polylang/flags/ru.png" ["current_lang"]=> bool(false) ["no_translation"]=> bool(false) ["classes"]=> array(3) { [0]=> string(9) "lang-item" [1]=> string(13) "lang-item-609" [2]=> string(12) "lang-item-ru" } ["link_classes"]=> array(0) { } } ["uk"]=> array(11) { ["id"]=> int(611) ["order"]=> int(0) ["slug"]=> string(2) "uk" ["locale"]=> string(5) "uk-UA" ["name"]=> string(2) "UK" ["url"]=> string(101) "https://mitrax.com.ua/uk/blog/tenderna-dokumentacziya-sklada%d1%94mo-pravilno-shhob-uniknuti-problem/" ["flag"]=> string(0) "" ["current_lang"]=> bool(true) ["no_translation"]=> bool(false) ["classes"]=> array(4) { [0]=> string(9) "lang-item" [1]=> string(13) "lang-item-611" [2]=> string(12) "lang-item-uk" [3]=> string(12) "current-lang" } ["link_classes"]=> array(0) { } } }
Меню

Як провести закупівлі без оскарження та штрафів? За інформацією Антимонопольного комітету недоліки тендерної документації (далі – ТД) є основною причиною оскарження торгів. Учасники помічають в тендерній документації дискримінаційні умови чи незаконні вимоги. В результаті замовник неодноразово переробляє ТД, а сама закупівля затягується на невизначений строк.

 

З цієї статті ви дізнаєтесь, як підготувати тендерну документацію у 2021 році, щоб ваша закупівля відбулася без неприємних сюрпризів. 

 

Що таке тендерна документація та з чого вона складається

По суті тендерна документація — це сукупність важливих відомостей щодо майбутніх торгів. Саме в ній замовник визначає мету та умови тендеру, а також вимоги до постачальників товарів чи послуг. І саме на неї будуть спиратися потенційні учасники. Тож організацію будь-яких торгів варто починати зі складання ТД. 

 

Що вона має містити? В законі про публічні закупівлі є перелік відомостей, які потрібно зазначити. Для зручності ми об’єднали їх в логічні блоки:

  • інформація щодо предмета закупівлі – опис, якість, кількість, місце поставки, сертифікати, технічна специфікація, маркування та інше;
  • вимоги до учасників та критерії, яким має відповідати переможець торгів;
  • вимоги щодо тендерних пропозицій — інструкція з їх підготовки, кінцевий строк подання, методика їх оцінки. Окремо потрібно зазначити, якою мовою учасник має формулювати свою пропозицію та в якій валюті визначати ціну;   
  • проєкт договору з майбутнім переможцем та порядок внесення змін;
  • відомості щодо тендерного забезпечення та/або забезпечення виконання договору.

 

До речі, тендерна документація за новим законом повинна містити наочний список несуттєвих формальних помилок, яких можуть припускатися учасники у своїх пропозиціях. Наприклад, це описки або технічні недоліки. Якщо вони не впливають на зміст самої пропозиції, то і не призводять до її відхилення. 

 

Як бачите, перелік елементів ТД є орієнтовним. Документацію слід розробляти з урахуванням особливостей ринку та ваших потреб. Закон дозволяє замовникам включати до ТД додаткові відомості, що не входять до перерахованих вище. Головне, щоб це не порушувало законодавство в цілому та не дискримінувало учасників.

 

Як уникнути поширених помилок в тендерній документації

Найбільш поширена помилка замовників — необґрунтовані або дискримінаційні вимоги в ТД. Наприклад, замовник висуває умови, які може виконати лише обмежене коло потенційних учасників.   

 

Щоб сформулювати вимоги коректно, варто проаналізувати практику Антимонопольного комітету та судів. Так ви дізнаєтесь, які умови вважаються дискримінацією, а які — ні.  А заразом зможете уникнути несправедливих звинувачень та маніпуляцій з боку недобросовісних учасників. 

 

Для прикладу наведемо судове рішення, що було прийнято влітку 2021 року.

У березні 2021 року львівська філія «Укрзалізниці» оголосила тендер на купівлю електричних мікросхем. І майже одразу один з учасників поскаржився на дискримінаційні умови. Йому не сподобалося, що компанія вимагає акт про кваліфікаційні випробування продукції. При цьому цей документ мав обов’язково складатися за участю майбутнього споживача — АТ «Укрзалізниця».    

Антимонопольний комітет визнав таку вимогу незаконною та зобов’язав замовника змінити ТД в цій частині. Проте для «Укрзалізниці» ця вимога до учасників була принципово важливою. Тож юристи оскаржили до суду рішення Антимонопольного комітету і зрештою виграли справу. 

Суд визначив, що умови замовника не є дискримінаційними. Вони відповідають національним ДСТУ та необхідні для того, щоб «Укрзалізниця» могла пересвідчитись у якості продукції.  

Як ви розумієте, межа між дискримінаційними та законними вимогами досить тонка. Не тільки учасник, але й Антимонопольний комітет може побачити дискримінацію там, де її немає. Тож вкрай важливо кваліфіковано обґрунтувати свою позицію. У спірних ситуаціях залучайте до справи досвідченого адвоката.

Дискримінація – основна, але не єдина помилка, якої припускаються замовники. Варто уникати:

  • вимог про надання декількох довідок, які фактично підтверджують одне й те ж саме;
  • розмитих формулювань, плутанини з комами і конструкціями «та/або». Намагайтеся не створювати ситуації, коли учасники можуть по-різному зрозуміти один і той же текст;
  • відсутності єдиного чіткого переліку документів, що вимагаються від кандидатів. Бажано зробити перелік у вигляді «чек-листа». Цим ви полегшуєте життя не лише учасникам, але й собі – так перевіряти пропозиції буде простіше;     
  • поспіху у складанні проєкту договору. Іноді замовники готують його без врахування вимог спеціального законодавства та специфіки виконання договору. А істотні умови договору не можна змінити після його підписання;
  • застосування тендерного забезпечення при невеликій вартості закупівлі (наприклад, до 500 тис. грн) — це може відлякати потенційних учасників. 

Перераховані помилки не завжди призводять до оскарження тендеру. Проте вони можуть утримувати кандидатів від участі в торгах. Крім того, недоліки в ТД можуть призвести до додаткових витрат часу на уточнення та роз’яснення вимог.

Чи варто використовувати примірну тендерну документацію

Типова тендерна документація затверджується Мінекономрозвитку та знаходиться у вільному доступі для використання. Більше того, тисячі зразків ТД розміщені на веб-порталі «Прозорро».  З ними можна ознайомитись, обравши конкретний тендер. 

Проте є нюанс. Примірна тендерна документація затверджена ще 5 років тому і більше не оновлювалась. В той же час норми закону про публічні закупівлі постійно змінюються. Тож примірна тендерна документація не відповідає сучасним вимогам законодавства

«Інтернетні» шаблони та зразки ТД на веб-порталі «Прозорро» так само можуть йти врозріз з актуальними вимогами, навіть якщо предмет закупівлі подібний до вашого. Крім того, ці зразки не враховують специфіку вашої ситуації.

Тому складати власну тендерну документацію потрібно виважено. Надійніше звернутися до кваліфікованого юриста, який врахує всі особливості закупівель у вашому випадку. В результаті ви зможете провести тендер ефективно та визначити переможця на вигідних для вас умовах.  

Чи потрібна тендерна документація для спрощених закупівель 

На щастя, не обов’язково. В цьому випадку замовники можуть обмежуватись оголошенням про проведення закупівлі. В ньому зазначаються всі необхідні відомості про майбутній тендер та вимоги до учасників.

Коли саме замовник може відмовитись від ТД? На інфографіці нижче зібрали всі умови, які мають виконуватися одночасно.

Коли замовнику не потрібно готувати тендерну документацію?

Подписаться на новости
Получайте свежие новости на свой email
Поздравляем, вы успешно подписались на новости блога!

 

Чим допоможе юрист при розробці тендерної документації

При підготовці ТД можна спиратися на загальні вимоги та приклади з інтернету. Зрештою – довго переробляти документи або навіть мати справу з Антимонопольним комітетом. А можна одразу делегувати тендерну документацію юристу. Досвідчений фахівець врахує особливості спеціального законодавства і специфіку виконання тендерних договір. Це дозволить вам уникнути складнощів в закупівлі та подальшій співпраці з потенційним переможцем.   

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Поки оцінок немає)
Loading...
Коментарі:

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Підпишись і стеж за свіжими публікаціями

    array(3) { ["en"]=> array(11) { ["id"]=> int(606) ["order"]=> int(0) ["slug"]=> string(2) "en" ["locale"]=> string(5) "en-US" ["name"]=> string(2) "EN" ["url"]=> string(25) "https://mitrax.com.ua/en/" ["flag"]=> string(95) "https://mitrax.com.ua/wp-content/plugins/polylang-pro%202/vendor/wpsyntex/polylang/flags/us.png" ["current_lang"]=> bool(false) ["no_translation"]=> bool(true) ["classes"]=> array(5) { [0]=> string(9) "lang-item" [1]=> string(13) "lang-item-606" [2]=> string(12) "lang-item-en" [3]=> string(14) "no-translation" [4]=> string(15) "lang-item-first" } ["link_classes"]=> array(0) { } } ["ru"]=> array(11) { ["id"]=> int(609) ["order"]=> int(0) ["slug"]=> string(2) "ru" ["locale"]=> string(5) "ru-RU" ["name"]=> string(2) "RU" ["url"]=> string(98) "https://mitrax.com.ua/blog/tendernaya-dokumentacziya-sostavlyaem-pravilno-chtoby-izbezhat-problem/" ["flag"]=> string(95) "https://mitrax.com.ua/wp-content/plugins/polylang-pro%202/vendor/wpsyntex/polylang/flags/ru.png" ["current_lang"]=> bool(false) ["no_translation"]=> bool(false) ["classes"]=> array(3) { [0]=> string(9) "lang-item" [1]=> string(13) "lang-item-609" [2]=> string(12) "lang-item-ru" } ["link_classes"]=> array(0) { } } ["uk"]=> array(11) { ["id"]=> int(611) ["order"]=> int(0) ["slug"]=> string(2) "uk" ["locale"]=> string(5) "uk-UA" ["name"]=> string(2) "UK" ["url"]=> string(101) "https://mitrax.com.ua/uk/blog/tenderna-dokumentacziya-sklada%d1%94mo-pravilno-shhob-uniknuti-problem/" ["flag"]=> string(0) "" ["current_lang"]=> bool(true) ["no_translation"]=> bool(false) ["classes"]=> array(4) { [0]=> string(9) "lang-item" [1]=> string(13) "lang-item-611" [2]=> string(12) "lang-item-uk" [3]=> string(12) "current-lang" } ["link_classes"]=> array(0) { } } }