Спеціалізована юридична та адвокатська допомога (080) 033 04 74 Замовити дзвінок
array(3) { ["en"]=> array(11) { ["id"]=> int(606) ["order"]=> int(0) ["slug"]=> string(2) "en" ["locale"]=> string(5) "en-US" ["name"]=> string(2) "EN" ["url"]=> string(25) "https://mitrax.com.ua/en/" ["flag"]=> string(95) "https://mitrax.com.ua/wp-content/plugins/polylang-pro%202/vendor/wpsyntex/polylang/flags/us.png" ["current_lang"]=> bool(false) ["no_translation"]=> bool(true) ["classes"]=> array(5) { [0]=> string(9) "lang-item" [1]=> string(13) "lang-item-606" [2]=> string(12) "lang-item-en" [3]=> string(14) "no-translation" [4]=> string(15) "lang-item-first" } ["link_classes"]=> array(0) { } } ["ru"]=> array(11) { ["id"]=> int(609) ["order"]=> int(0) ["slug"]=> string(2) "ru" ["locale"]=> string(5) "ru-RU" ["name"]=> string(2) "RU" ["url"]=> string(68) "https://mitrax.com.ua/blog/rejderstvo-ili-kak-zashhitit-svoj-biznes/" ["flag"]=> string(95) "https://mitrax.com.ua/wp-content/plugins/polylang-pro%202/vendor/wpsyntex/polylang/flags/ru.png" ["current_lang"]=> bool(false) ["no_translation"]=> bool(false) ["classes"]=> array(3) { [0]=> string(9) "lang-item" [1]=> string(13) "lang-item-609" [2]=> string(12) "lang-item-ru" } ["link_classes"]=> array(0) { } } ["uk"]=> array(11) { ["id"]=> int(611) ["order"]=> int(0) ["slug"]=> string(2) "uk" ["locale"]=> string(5) "uk-UA" ["name"]=> string(2) "UK" ["url"]=> string(71) "https://mitrax.com.ua/uk/blog/rejderstvo-ili-kak-zashhitit-svoj-biznes/" ["flag"]=> string(0) "" ["current_lang"]=> bool(true) ["no_translation"]=> bool(false) ["classes"]=> array(4) { [0]=> string(9) "lang-item" [1]=> string(13) "lang-item-611" [2]=> string(12) "lang-item-uk" [3]=> string(12) "current-lang" } ["link_classes"]=> array(0) { } } }
Меню

Сьогодні рейдерство в Україні – силове захоплення, яке прикривається законними підставами. Рейдери часто використовують прогалини в законодавстві і маніпулюють фактами.

Рейдерство або захоплення бізнесу – явище далеко не нове. У розумінні визначення “рейдерство” сформувалося на початку 60-х років минулого століття, хоча на практиці існує вже пару сотень років. Недружнє поглинання бізнесу практикується з початку появи акцій. Скуповуючи цінні папери у акціонерів за завищеною ціною, рейдери отримали можливість володіти компанією без згоди керівництва.

За час існування недружнє захоплення бізнесу перетворилося в системний безжалісний механізм. Сьогодні рейдерство в Україні часто є не скупкою акцій компанії, а силовим захопленням, яке прикривається законними або наполовину законними підставами.

Які вони, українські рейдери?

Рейдерство в сучасних реаліях – організовані компанії або напад на підприємство. Недружнє поглинання не завжди виглядає, як напад. Щоб домогтися цілей, рейдери часто використовують прогалини в законодавстві та маніпулюють фактами. Таким чином вони маскують дії і від правоохоронців, і від власника бізнесу, який став ціллю, але частіше рейдери діють якраз в інтересах правоохоронних органів. Силове захоплення – одна із складових частин рейдерства, на практиці справа йде куди глибше.

Для багатьох бізнесменів уявлення про рейдерів зводиться до двох типів людей – брутальні озброєні чоловіки або вмілі ділові маніпулятори. На ділі рейдери – професійні бізнес-структури, які залучають всіляких фахівців. Послугами рейдерів користуються компанії-конкуренти або бізнес-партнери, зацікавлені політичні сили та правоохоронні органи. Сучасне рейдерство вийшло на новий рівень. Зараз це не ті люди в балаклавах, яких звикли бачити в 90-х – початку 2000-х, а організовані групи.

Умовно рейдерів поділяють на дві категорії:

  • Професійні – ведуть облік підприємств, які можна поглинути. Вони планують власні захоплення та виконують завдання клієнтів. Такі організації багаторівневі та складаються з великої кількості фахівців, у тому числі, юристів.
  • Ситуаційні – легальні компанії, які можуть при нагоді замовити рейдерське захоплення конкурентів.
Робоча система рейдерства

Для захоплення бізнесу або його банкрутства застосовуються різні методи й способи. Умовно їх поділяють на 4 типи:

  • шахрайство. Це корпоративний шантаж, покупка акцій підприємства, фальсифікація документів. Нерідко шахраї використовують зв’язки – підкуповують суддів і юристів, фальсифікують документи.
  • силове захоплення. Грубий і радикальний спосіб захоплення компанії – його виконавцями можуть бути приватні охоронні агентства й навіть правоохоронні органи.
  • захоплення під виглядом антирейдерства. Цей цинічний спосіб привласнити компанію з’явився недавно – його використовують просунуті та підготовлені рейдери. Завдяки зв’язкам вони втягують до процесу громадські та політичні організації, щоб роздути скандал і грамотно відібрати бізнес. Захиститися від такої інформаційної атаки допоможе послуга антикризового PR – докладніше про неї можна дізнатися тут.
  • захоплення за допомогою адміністративних органів. Великі рейдери залучають на свій бік корупціонерів – представників місцевої влади, які користуються службовим становищем. Так вони безперешкодно віднімають власність.
Що змінив закон про рейдерство в Україні

Недружнє захоплення бізнесу в Україні практикується повсюдно й давно, але чіткого юридичного визначення для таких дій довго не було. Разом з цим не було алгоритму захисту бізнесу від таких захоплень. Частково усунув цю прогалину законопроект №1056-1, який вступив в чинності 2 листопада 2019 року.

Закон про боротьбу з рейдерством торкнувся кількох важливих моментів:

  • тепер усі реєстраційні дії, які стосуються майна, проводяться тільки в межах міста або області. Це зв’язує руки рейдерам, які працюють по Україні через одного нотаріуса;
  • державний реєстратор зобов’язаний перевіряти дані в публічних реєстрах. З новим законом він повинен вносити зміни до державного реєстру відразу після перевірки судового реєстру. Це перешкоджає рейдерам, які створюють фальшиві рішення суду;
  • коли реєстрація майна проходить з порушеннями або без відома власника майна, новий закон дає право призупинити процедуру. Така заборона встановлюється терміном до 10 днів – для цього власник подає заяву;
  • державний реєстр повідомляє власника про всі реєстраційні дії. Тепер, якщо подається заява про реєстрацію нерухомості, власнику майна відразу надійде повідомлення на телефон, номер якого підв’язаний у кабінеті на сайті Мін’юсту.
  • за порушення реєстратор несе відповідальність.
Кримінальна відповідальність за рейдерство

Недавні зміни в законах дозволили посилити покарання для рейдерів. Тепер у Кримінальному Кодексі з’явилися три статті, які передбачають санкції за фальсифікацію документів, захоплення підприємств. Згідно із законодавством, рейдерам загрожує відбування в місцях позбавлення волі строком до 3 років. Це не межа. У справах, де присутні обставини: нанесення тяжких тілесних ушкоджень, збитків у великих розмірах, термін зростає до 5-10 років.

Як діяти, якщо прийшли рейдери

Щоб захиститися від рейдерських атак, необхідно розуміти, які цілі їх цікавлять. У першу чергу, рейдерів цікавлять перспективні компанії, які вразливі, з ахіллесовою п’ятою:

  • неефективно використовують активи;
  • мають кредити;
  • працюють з порушеннями законів;
  • мають невирішені конфлікти з контрагентами, працівниками, представниками влади.

При цьому особливо цікавими для рейдерів стають ті підприємства, де поєднуються швидка окупність і високий прибуток. Традиційно це компанії агропромислового комплексу, промислові підприємства. Рейдери будують плани із захоплення вашого бізнесу? Вітаємо, ваш бізнес успішний.

Під час рейдерських атак власник компанії в найбільш вразливому становищі. Ситуація ускладнюється тим, що загарбники будуть на крок попереду. Необхідно діяти оперативно – екстрено привернути відповідних фахівців. Вирішальну роль у захисті підприємства відвести адвокатам. У таких ситуаціях адвокати діють на випередження. У рамках правових повноважень адвокати оперативно визначають зацікавлених осіб, цілі та методи, якими вони користуються. Залишається визначити план дій і завдати у відповідь удар противнику.

Не будемо подавати надію, що на цьому все й закінчиться. Якщо бізнес і справді ласий шматочок, опоненти будуть за нього боротися і всілякими способами ускладнювати процес. Основною умовою перемоги стає воля підприємця і талант адвоката, який активує весь потенціал професійних і особистих якостей.

Подписаться на новости
Получайте свежие новости на свой email
Поздравляем, вы успешно подписались на новости блога!
Підсумуємо

Рейдерство в Україні залишається одним з популярних способів прибрати конкурентів або поглинути бізнес. Найбільш ефективний спосіб протидії рейдерам – не допустити атаку, вчасно виправити уразливі місця. Власникам підприємств потрібно завчасно визначати слабкі сторони бізнесу й усувати їх. Тут у пригоді буде комплексна послуга супровід бізнесу.

Це, як мінімум нівелює одну з підстав для захоплення компанії, але потрібно пам’ятати, що не гарантує 100% захист від рейдерської атаки.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Поки оцінок немає)
Loading...
Коментарі:

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Підпишись і стеж за свіжими публікаціями

    array(3) { ["en"]=> array(11) { ["id"]=> int(606) ["order"]=> int(0) ["slug"]=> string(2) "en" ["locale"]=> string(5) "en-US" ["name"]=> string(2) "EN" ["url"]=> string(25) "https://mitrax.com.ua/en/" ["flag"]=> string(95) "https://mitrax.com.ua/wp-content/plugins/polylang-pro%202/vendor/wpsyntex/polylang/flags/us.png" ["current_lang"]=> bool(false) ["no_translation"]=> bool(true) ["classes"]=> array(5) { [0]=> string(9) "lang-item" [1]=> string(13) "lang-item-606" [2]=> string(12) "lang-item-en" [3]=> string(14) "no-translation" [4]=> string(15) "lang-item-first" } ["link_classes"]=> array(0) { } } ["ru"]=> array(11) { ["id"]=> int(609) ["order"]=> int(0) ["slug"]=> string(2) "ru" ["locale"]=> string(5) "ru-RU" ["name"]=> string(2) "RU" ["url"]=> string(68) "https://mitrax.com.ua/blog/rejderstvo-ili-kak-zashhitit-svoj-biznes/" ["flag"]=> string(95) "https://mitrax.com.ua/wp-content/plugins/polylang-pro%202/vendor/wpsyntex/polylang/flags/ru.png" ["current_lang"]=> bool(false) ["no_translation"]=> bool(false) ["classes"]=> array(3) { [0]=> string(9) "lang-item" [1]=> string(13) "lang-item-609" [2]=> string(12) "lang-item-ru" } ["link_classes"]=> array(0) { } } ["uk"]=> array(11) { ["id"]=> int(611) ["order"]=> int(0) ["slug"]=> string(2) "uk" ["locale"]=> string(5) "uk-UA" ["name"]=> string(2) "UK" ["url"]=> string(71) "https://mitrax.com.ua/uk/blog/rejderstvo-ili-kak-zashhitit-svoj-biznes/" ["flag"]=> string(0) "" ["current_lang"]=> bool(true) ["no_translation"]=> bool(false) ["classes"]=> array(4) { [0]=> string(9) "lang-item" [1]=> string(13) "lang-item-611" [2]=> string(12) "lang-item-uk" [3]=> string(12) "current-lang" } ["link_classes"]=> array(0) { } } }