Спеціалізована юридична та адвокатська допомога (080) 033 04 74 Замовити дзвінок
array(3) { ["en"]=> array(11) { ["id"]=> int(606) ["order"]=> int(0) ["slug"]=> string(2) "en" ["locale"]=> string(5) "en-US" ["name"]=> string(2) "EN" ["url"]=> string(25) "https://mitrax.com.ua/en/" ["flag"]=> string(95) "https://mitrax.com.ua/wp-content/plugins/polylang-pro%202/vendor/wpsyntex/polylang/flags/us.png" ["current_lang"]=> bool(false) ["no_translation"]=> bool(true) ["classes"]=> array(5) { [0]=> string(9) "lang-item" [1]=> string(13) "lang-item-606" [2]=> string(12) "lang-item-en" [3]=> string(14) "no-translation" [4]=> string(15) "lang-item-first" } ["link_classes"]=> array(0) { } } ["ru"]=> array(11) { ["id"]=> int(609) ["order"]=> int(0) ["slug"]=> string(2) "ru" ["locale"]=> string(5) "ru-RU" ["name"]=> string(2) "RU" ["url"]=> string(53) "https://mitrax.com.ua/blog/lishenie-roditelskih-prav/" ["flag"]=> string(95) "https://mitrax.com.ua/wp-content/plugins/polylang-pro%202/vendor/wpsyntex/polylang/flags/ru.png" ["current_lang"]=> bool(false) ["no_translation"]=> bool(false) ["classes"]=> array(3) { [0]=> string(9) "lang-item" [1]=> string(13) "lang-item-609" [2]=> string(12) "lang-item-ru" } ["link_classes"]=> array(0) { } } ["uk"]=> array(11) { ["id"]=> int(611) ["order"]=> int(0) ["slug"]=> string(2) "uk" ["locale"]=> string(5) "uk-UA" ["name"]=> string(2) "UK" ["url"]=> string(56) "https://mitrax.com.ua/uk/blog/lishenie-roditelskih-prav/" ["flag"]=> string(0) "" ["current_lang"]=> bool(true) ["no_translation"]=> bool(false) ["classes"]=> array(4) { [0]=> string(9) "lang-item" [1]=> string(13) "lang-item-611" [2]=> string(12) "lang-item-uk" [3]=> string(12) "current-lang" } ["link_classes"]=> array(0) { } } }
Меню

Слід нагадати, що після позбавлення особи батьківських прав ніхто не застрахований від подачі цією особою позовної заяви щодо поновлення батьківських прав.

Складнощі процесу

Позбавлення батьківських прав одна з найскладніших, як з емоційної, так і з процедурної точки зору, категорія справ. Оскільки, держава зацікавлена у забезпеченні інтересів дитини, а виховання є першоосновою розвитку особистості дитини, то потрібна вагома причина для того, щоб одного з батьків позбавили батьківських прав.

Це з одного боку засіб захисту прав дитини, а з другого – крайній захід впливу на батька або матір, які злісно не виконують свої батьківські права та обов’язки, своєю поведінкою порушують права та інтереси дитини та того з батьків, хто проживає з дитиною.

Сімейне законодавство детально регулює порядок та підстави для позбавлення батьківських прав. У свою чергу, судова практика з цього питання досить однорідна і суди України в більшості випадків мають єдиний підхід до даної категорії справ. Позов про позбавлення батьківських прав за загальним правилом пред’являється в суд за зареєстрованим місце проживання або за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем перебування відповідача.

Проте, в Узагальненні Верховного Суду України «Практика розгляду судами справ, пов’язаних із позбавленням батьківських прав, поновленням батьківських прав, усиновлення, установленням опіки та піклування над дітьми» зазначено:

Якщо в одному позові вимоги про позбавлення батьківських прав (та інші вимоги щодо захисту прав дитини) поєднуються з вимогою про стягнення аліментів, такий позов може подаватися за вибором позивача згідно з ч. 1 ст. 110 ЦПК.

Отже, у такому разі, можна пред’явити позов про позбавлення за зареєстрованим місцем проживання або перебування позивача.

Підстави для позбавлення батьківських прав

Згідно ст. 164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо будь-хто з них:

  • не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров’я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування;
  • ухиляються від виконання своїх обов’язків по вихованню дитини;
  • жорстоко поводяться з дитиною;
  • є хронічними алкоголіками або наркоманами;
  • вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва;
  • засуджені за вчинення умисного кримінального правопорушення щодо дитини.

На практиці найчастіше зустрічається така підстава для позбавлення батьківських прав, як ухилення від виконання своїх батьківських обов’язків по вихованню дитини. Інші підстави на практиці зустрічаються не так часто і позбавлення з таких підстав не є складним, оскільки, ініціатором таких позовів зазвичай виступають органи опіки та піклування.

Ухиляння від виконання своїх обов’язків по вихованню дитини є досить об’ємною та багатогранною підставою та підлягає доведенню різними засобами доказування. Відтак, вказана підстава може бути доведена поясненнями свідків, а саме представниками навчальних та виховних закладів (дитячий садок, школа), які можуть підтвердити, що той з батьків, проти якого подано позов на позбавлення батьківських прав, тривалий час систематично не цікавиться дитиною та не приймає участі в її вихованні. Окрім цього, дана підстава має бути підтверджена показаннями інших свідків з оточення дитини.

Також часто засобом доказування є висновки дитячих психологів, в яких може бути зазначено наслідки відсутності виховання та турботи одного з батьків.

Порядок позбавлення батьківських прав

Орган опіки та піклування долучається в обов’язковому порядку до розгляду даної категорії справ в якості третьої особи. Цей орган відіграє важливу роль, оскільки, ключовим доказом по даній категорії справ, якою б не була підстава позбавлення батьківських прав, є висновок. Даний висновок робиться на підставі засідань комісії органу опіки та піклування про питання доцільність позбавлення батьківських прав. Для підготовки даного висновку комісія спілкується з обома батьками та вивчає наявність підстав для позбавлення батьківських прав.

При наявності висновку, що підтверджує потребу позбавлення батьківських прав, суди здебільшого виносять рішення з задоволенням позовних вимог. Також обставиною, яка укріплює позицію щодо позбавлення батьківських прав є наявність доведеного систематичного ухилення від сплати аліментів.

Слід звернути увагу не те, що ухилення від сплати аліментів є не підставою, а лише важелем на вашу користь при наявності підстав для позбавлення батьківських прав. Проте, особа позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов’язку щодо утримання дитини.

Слід застерегти вас, що суди та органи опіки та піклування мають такий підхід, що позбавлення батьківських прав є крайнім засобом відповідальності того з батьків, проти якого подано такий позов і відповідно у разі активної позиції та заперечень проти позбавлення батьківських прав суди та служба у справах дітей відмовляють у задоволенні такого позову, що й є головною складністю даної процедури.

Також перешкодою в отриманні рішення на вашу користь є наявність судових рішень щодо порядку участі у вихованні та спілкуванні з дитиною того з батьків проти якого подано позов про позбавлення батьківських прав.

Дане рішення встановлює активну позицію того з батьків, який отримав таке судове рішення щодо свого бажання спілкуватися з дитиною та виконувати свої обов’язки щодо виховання.

Подписаться на новости
Получайте свежие новости на свой email
Поздравляем, вы успешно подписались на новости блога!

Це ще не все

Слід нагадати, що після позбавлення особи батьківських прав ніхто не застрахований від подачі цією особою позовної заяви щодо поновлення батьківських прав. У цьому разі суд перевіряє, наскільки змінилася поведінка особи, позбавленої батьківських прав, та обставини, що були підставою для  винесення такого рішення, і постановляє рішення відповідно до інтересів дитини.

При вирішенні справи суд бере до уваги думку другого з батьків, інших осіб, з ким проживає дитина. Обов’язковим для розгляду такої справи є висновок органу опіки та піклування про можливість поновлення у батьківських правах.

Даний процес щодо позбавлення батьківських прав являється одним із найскладніших сімейних спорів, а тому годі й говорити про необхідність кваліфікованої допомоги досвідченого адвоката. Досвід Юрія Бабенка у цій категорії справ – 12 років. Участь адвоката по позбавленню батьківських прав на всіх стадіях даного процесу є життєво необхідною та сприятиме повному, всебічному та об’єктивному розгляду даної справи, дотримання основоположних принципів цивільного судочинства та винесенню абсолютно законного та обґрунтованого рішення у справі.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Поки оцінок немає)
Loading...
Коментарі:

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Підпишись і стеж за свіжими публікаціями

    array(3) { ["en"]=> array(11) { ["id"]=> int(606) ["order"]=> int(0) ["slug"]=> string(2) "en" ["locale"]=> string(5) "en-US" ["name"]=> string(2) "EN" ["url"]=> string(25) "https://mitrax.com.ua/en/" ["flag"]=> string(95) "https://mitrax.com.ua/wp-content/plugins/polylang-pro%202/vendor/wpsyntex/polylang/flags/us.png" ["current_lang"]=> bool(false) ["no_translation"]=> bool(true) ["classes"]=> array(5) { [0]=> string(9) "lang-item" [1]=> string(13) "lang-item-606" [2]=> string(12) "lang-item-en" [3]=> string(14) "no-translation" [4]=> string(15) "lang-item-first" } ["link_classes"]=> array(0) { } } ["ru"]=> array(11) { ["id"]=> int(609) ["order"]=> int(0) ["slug"]=> string(2) "ru" ["locale"]=> string(5) "ru-RU" ["name"]=> string(2) "RU" ["url"]=> string(53) "https://mitrax.com.ua/blog/lishenie-roditelskih-prav/" ["flag"]=> string(95) "https://mitrax.com.ua/wp-content/plugins/polylang-pro%202/vendor/wpsyntex/polylang/flags/ru.png" ["current_lang"]=> bool(false) ["no_translation"]=> bool(false) ["classes"]=> array(3) { [0]=> string(9) "lang-item" [1]=> string(13) "lang-item-609" [2]=> string(12) "lang-item-ru" } ["link_classes"]=> array(0) { } } ["uk"]=> array(11) { ["id"]=> int(611) ["order"]=> int(0) ["slug"]=> string(2) "uk" ["locale"]=> string(5) "uk-UA" ["name"]=> string(2) "UK" ["url"]=> string(56) "https://mitrax.com.ua/uk/blog/lishenie-roditelskih-prav/" ["flag"]=> string(0) "" ["current_lang"]=> bool(true) ["no_translation"]=> bool(false) ["classes"]=> array(4) { [0]=> string(9) "lang-item" [1]=> string(13) "lang-item-611" [2]=> string(12) "lang-item-uk" [3]=> string(12) "current-lang" } ["link_classes"]=> array(0) { } } }